Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

Μελισσοκόμος ιερέας με πέντε παιδιά σε Μοναστήρι


μελισσοκόμος
Πρωτοπόρος στον τομέα της μελισσοκομίας πανελλαδικώς τα τελευταία 40 χρόνια έχει χαρακτηρισθεί ένας ιερέας από την Πιερία. Πρόκειται για τον π. Ευάγγελο Καρακάση, που δεν θα ήταν υπερβολή αν κάποιος τον αποκαλούσε και «πατέρα» της σύγχρονης μελισσοκομίας στη χώρα μας, ειδικά όσον αφορά την παραγωγή βασιλικού πολτού.

Ο π. Ευάγγελος δεν είναι μόνο ο ιερέας του Ιερού Ναού Αποστόλου Παύλου στη Μεθώνη Πιερίας. Παράλληλα, είναι γεωπόνος, μελισσοκόμος και ερευνητής, απόφοιτος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με μεταπτυχιακό στο ίδιο πανεπιστήμιο στη γενετική βελτίωση της μέλισσας.
Ο π. Ευάγγελος είναι ένας άνθρωπος ο οποίος έκανε σκοπό της ζωής του την επιστημονική έρευνα στη μελισσοκομία. Αναγνωρίζεται σήμερα από όλους τους μελισσοκόμους ως εκείνος που έφερε επανάσταση στον συγκεκριμένο τομέα στην Ελλάδα, βοηθώντας πάντοτε αφιλοκερδώς μέσα από σεμινάρια, στα οποία διδάσκει χιλιάδες παραγωγούς πώς μπορούν να βελτιώσουν τα προϊόντα τους, αλλά και να παραγάγουν και καινούργια, σε σχέση πάντοτε με το παραδοσιακό μελίσσι.
Η «Ορθόδοξη Αλήθεια» επικοινώνησε με τον ιερέα, ο οποίος είναι και πολύτεκνος με οκτώ παιδιά, και μας μίλησε για την ενασχόλησή του με τη μελισσουργία και την επαφή που είχε με το αντικείμενο αυτό από τα νεανικά χρόνια του. «Προέρχομαι από μελισσοκομική οικογένεια. Από μικρός ήμουν με τον πατέρα μου στα μελίσσια και οι εμπειρίες μου ήταν πολύ κοντά στη φύση και στις μέλισσες. Ο πατέρας μου ήταν ένας άνθρωπος αγάπης, με είχε πάντα δίπλα του σε αυτές τις δουλειές, με βοηθούσε και με εισήγαγε στο μυστήριο της φύσης. Ετσι συνδέθηκα με τη φύση και τη μέλισσα. Αλλωστε, και η μέλισσα συνδέει τον άνθρωπο πολύ με τη φύση. Ηθελα, λοιπόν, να σπουδάσω και να ασχοληθώ με τη μελισσοκομία. Γι’ αυτό και, όταν σπούδασα στη Γεωπονική και έκανα και το μεταπτυχιακό μου στη γενετική βελτίωση, πάντοτε το επίκεντρο του ενδιαφέροντός μου ήταν η μέλισσα» τονίζει.


ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΠΟΛΤΟΣ
Ο ίδιος επισημαίνει: «Ενα από τα προϊόντα που παίρνουμε από το εν λόγω έντομο είναι ο βασιλικός πολτός, το βασικό ενδιαφέρον όμως σε όλη τη διαδικασία συγκεντρώνει η βασίλισσα, η οποία είναι η “καρδιά” του μελισσιού. Η διατριβή μου σχετιζόταν με τα κριτήρια επιλογής για τη βελτίωσή της, καθώς τρώει βασιλικό πολτό. Η επέκταση του ενδιαφέροντός μου αφορούσε τον βασιλικό πολτό, ένα προϊόν το οποίο μεγαλώνει την οικονομική βάση της μελισσοκομίας, ώστε ο παραγωγός να έχει ένα πρόσθετο εισόδημα. Είναι ένα προϊόν αξιόπιστο, το οποίο βοηθάει πάρα πολύ τους ανθρώπους. Πιστεύω, επίσης, ότι, αν κάθε μελισσοκόμος βγάζει βασιλικό πολτό, δεν θα είναι αρκετός ώστε να δίνει στους οικείους του, καθώς αξίζει να τους προσφέρει κάτι τέτοιο. Ο,τι καλό έχουμε το δίνουμε σε αυτούς που αγαπάμε. Το συγκεκριμένο προϊόν αξίζει κάποιος να το βγάλει όχι μόνο οικονομικά αλλά και ποιοτικά».
Ο π. Ευάγγελος αναφέρεται στα οφέλη του βασιλικού πολτού για την υγεία μας και κυρίως στον ουσιαστικό ρόλο που διαδραματίζει στην πρόληψη των ιώσεων: «Στη σημερινή εποχή, που οι άνθρωποι έχουν μια δυσκολία και η υγεία τους βάλλεται από την εξέλιξη, ο βασιλικός πολτός μπορεί να τους βοηθήσει να σταθούν καλύτερα στα πόδια τους». Και προσθέτει: «Το προϊόν αυτό δρα στο κυτταρικό επίπεδο. Εάν κάποιος πάρει βασιλικό πολτό, έχει μεγάλη ανθεκτικότητα στις ιώσεις, οι οποίες δρουν επίσης στο κυτταρικό επίπεδο».
Ο ίδιος ασχολείται με το προϊόν από το 1976. «Ο,τι παραδοσιακό υπήρχε, οποιαδήποτε μέθοδος, τα εφάρμοσα και έπειτα ανέπτυξα καινούργια εργαλεία και μεθόδους, που τα διέδωσα και στους μελισσοκόμους οι οποίοι σήμερα βγάζουν βασιλικό πολτό» υποστηρίζει. «Δεν θα ήταν υπερβολή να πω ότι πάνω από το 90% της σημερινής παραγωγής βασιλισσών και βασιλικού πολτού στην Ελλάδα παράγεται με δικά μου εργαλεία και μεθόδους που κατά καιρούς έχω ανακοινώσει σε διάφορα συνέδρια» επισημαίνει.
Αναφερόμενος στον βασιλικό πολτό που ο ίδιος παράγει και τον διαθέτει σε φίλους και γνωστούς, σημειώνει: «Η αλήθεια είναι ότι δεν βρήκαμε δουλειά πριν από εμάς στη βασιλοτροφία και στον βασιλικό πολτό στην Ελλάδα. Ερεύνησα και έφερα μεθόδους και από το εξωτερικό, τις οποίες προσάρμοσα στα ελληνικά δεδομένα. Διατηρώ κάποια μελίσσια, για να προάγω τις μεθόδους αυτές και τα εργαλεία, και κάθε φορά θέλω να βγάλω και κάτι καινούργιο, βελτιωμένο. Αυτό με απασχολεί ιδιαίτερα και θέλω να προσφέρω στους ανθρώπους. Παράγω και μια μικρή ποσότητα βασιλικού πολτού, που την καταναλώνουμε στο περιβάλλον της οικογένεια και των φίλων. Δεν μπορώ να διατηρήσω πάρα πολλά μελίσσια. Οι ιερατικές και ερευνητικές υποχρεώσεις μου δεν μου επιτρέπουν να είμαι καθαρά παραγωγός».


ΔΙΔΑΣΚΕΙ ΔΩΡΕΑΝ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ
Ο π. Ευάγγελος εδώ και πολλά χρόνια διδάσκει δωρεάν τα μυστικά της μελισσοκομίας σε ανθρώπους από όλη την Ελλάδα. «Πάνω από 15 χρόνια κάναμε εδώ, στην Πιερία, μαθήματα στους μελισσοκόμους. Εκατοντάδες μελισσοκόμοι έχουν επισκεφθεί την περιοχή, για να συμμετάσχουν στα μαθήματα. Τώρα τελευταία η ηλικία μου και η υγεία μου δεν μου επιτρέπουν να κάνω αυτά τα σεμινάρια, τα οποία είναι δωρεάν. Οι άνθρωποι δεν έχουν καμία υποχρέωση απέναντί μου. Ελπίζω όμως ότι ο Θεός θέλει να με οδηγήσει και σε άλλο τομέα, δηλαδή να μπορέσω να βγω μέσα από το ίντερνετ, για να βοηθήσω τους μελισσοκόμους. Παρακινούμαι, λοιπόν, προς αυτή την κατεύθυνση, με σκοπό να βοηθήσω σε γνωστικό επίπεδο τους ανθρώπους στο αντικείμενο, και με κάποιο μπλογκ να μεταφέρω σε πιο πολλούς τη γνώση για τη μελισσοκομία» αναφέρει.

«Ο κλάδος είναι μια λύση προσοδοφόρος στην κρίση, αλλά θέλει τέχνη, εμπειρία»
Σχετικά με την επαγγελματική αξιοποίηση των μελισσιών την περίοδο της οικονομικής κρίσης τονίζει: «Επειδή η μελισσοκομία δεν χρειάζεται μεγάλο κεφάλαιο και δεν έχει δικό της έδαφος για να οργανωθεί, είναι μια λύση στην κρίση που υπάρχει τώρα. Πάρα πολλοί άνθρωποι από όλη την Ελλάδα ασχολούνται τα τελευταία χρόνια. Η μελισσοκομία αποδίδει, αλλά θέλει μεγάλη τέχνη και εμπειρία, που δεν αποκτώνται σε μικρό χρονικό διάστημα. Ετσι, πολλοί θα ξοδέψουν τα λίγα χρήματά τους και δεν θα προλάβουν να γίνουν μελισσοκόμοι. Αυτό είναι μια παγίδα. Για να γίνει κάποιος μελισσοκόμος, χρειάζεται να αγωνιστεί τουλάχιστον τέσσερα πέντε χρόνια, να αποκτήσει οικειότητα, εμπειρία και με τη μέλισσα και με το περιβάλλον. Ετσι θα μπορέσει η δραστηριότητα αυτή να γίνει προσοδοφόρος».
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι μελισσοκόμοι βγαίνουν πλέον στην αγορά πιο δυναμικά και έχουν ποιότητα στη δουλειά τους. «Ολα αυτά δείχνουν ότι ο τομέας της μελισσοκομίας αναπτύχθηκε στην Ελλάδα. Δεν θα πρέπει όμως όσοι ασχολούνται με αυτή τη δραστηριότητα να εστιάσουν μόνο στο μέλι, αλλά να βγάλουν και άλλα προϊόντα, όπως γύρη, βασιλικός πολτός, πρόπολη, ώστε να έχουν πιο σταθερή οικονομική κατάσταση» επισημαίνει.
Αναφερόμενος στα οφέλη από την ενασχόλησή του με τη μελισσοκομία μέσα στη φύση, τονίζει: «Η μέλισσα μας κάνει να νιώσουμε πως είμαστε ένας δομικός λίθος του οικοσυστήματος. Μέσα από τη μελισσοκομία θα δούμε τα λουλούδια να ανθίζουν, θα δούμε τον καιρό να συννεφιάζει, να βρέχει, να ξεραίνεται, να φυσάει, θα δούμε όλα τα συστήματα της φύσης να δρουν. Αρκεί να απομακρύνουμε το άγχος της οικονομικής προσόδου, αυτό είναι το πρόβλημα. Αν ο άνθρωπος στηριχθεί στον Θεό και πει “ο Θεός μεριμνά για μένα”, θα δει τη φύση πολύ όμορφα».
Τέλος, ο ιερέας μελισσοκόμος μιλάει για την οικογένειά του και τα οκτώ παιδιά του, εκ των οποίων τα πέντε είναι μοναχοί και μοναχές, καθώς και για το γεγονός ότι όλα ασχολήθηκαν με κάποιον τρόπο με τη μελισσοκομία, ουσιαστικά «φοιτώντας» δίπλα του. «Δόξα σοι ο Θεός! Μου έδωσε οκτώ παιδιά και τα πέντε έγιναν μοναχοί -τρεις ιερομόναχοι και δύο μοναχές-, ενώ τα υπόλοιπα αγωνίζονται εδώ. Ολα τα παιδιά μου αγωνίζονται με τη μελισσοκομία, οι μοναχοί στο Αγιον Όρος αλλά και οι μοναχές έχουν μελισσοκομεία, μονάδες όπου υλοποιούν όλα όσα έμαθαν μαζί μου, και αγωνίζονται. Αλλά και τα υπόλοιπα παιδιά μου, που είναι εδώ, κοντά μου, είναι οι συνεργάτες μου, η προέκτασή μου!» καταλήγει.

του Κώστα Παππά – Από την Ορθόδοξη Αλήθεια που κυκλοφορεί στα περίπτερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου